Om berikning

Nåt bra som levt kvar sen Corona-epedemin är mängden av webinarier och online-föreläsningar, de arrangeras av försäkringsbolag, foderföretag och kennelklubbar.

Det här tycker jag är jättekul och försöker delta i så många jag kan. Ibland har jag varit hemma framför datorn, andra gånger har jag lyssnat i bilen på väg hem från jobbet. Ofta går de i repris, så jag kan titta igen om jag vill. Ämnena är flera och jag har på senaste tiden lyssnat på allt möjligt intressant. Det har till exempel handlat som färggenetik, om parning och valpning, om parasiter, om myter om mat och utfodring, om frivillig hantering. Nu senast handlade det om berikning, ett ämne jag länge varit intresserad av, eftersom jag inte bara har hundar utan andra djur som också vill ha en lite roligare och mer intressant vardag. Även när man lyssnar på sånt man redan känner till så snappar jag alltid upp nya saker och jag får höra ämnen och åsikter ur ett annat perspektiv. Sånt tycker jag är intressant och varje gång är det något nytt som fastnar. Jag försöker hitta på saker med hundarna så att de alltid ska ha ett bra och lite intressantare liv, men det behöver inte alltid vara så avancerat för att ge dem det.

Av det här föredraget blev jag inspirerad att hitta på lite roligare i matskålen. Här i huset får hundarna två mål mat om dagen, frukost som är torra kulor och middag som är kulor med något gott på. Det är bra, hundarna gillar det, det goda varieras ofta mellan olika slags Mush (råa köttbullar) och burkmat. Men nu fick jag tips om att blanda in fler saker, inte bara goda utan med flit även sånt som hundarna kommer välja bort. Det kan vara jättegoda saker, ganska goda saker, ointressanta saker och lite äckliga saker, det kan vara sega, knapriga, torra, hårda, blöta saker. Allt för att ge hunden en mer intressant måltid där den kan rota runt och välja vad den vill ha. Jag har hittills hunnit blanda i morotsbitar, hård ost, råa benbitar med kött på, knäckebröd, puffat majskaka, segt hundgodis, gurka, ostbåge, halv kokt potatis, sallat, knaprigt hundgodis. Det är ju bara fantasin som sätter begränsningarna, ja, förståndet också, man kan ju inte ge direkt skadliga saker som lök eller en avokadokärna. Ju mer jag testar, ju mer kommer jag på. Jag försöker spara något från min egen matlagning varje dag, tittar med nya ögon i kylen och skafferiet. Jag är aldrig rädd för att hundarna ska bli dåliga i magen, i stort sett allt jag äter kan de få smaka på och jag känner mig jätteinspirerad att ge dem olika smaksaker, tänk att jag inte tänkt på det förut.

Det intressanta är att gästhunden som inte haft jättebra aptit, trots att hon bott här nästan en månad nu, redan har börjat äta jättemycket bättre. Nu tömmer hon skålen på hundmat och det som hon gillar, lämnar "det konstiga", men så är det ju också tänkt. Det mest intressanta är att när hundarna ätit vad de vill ha, vanligen allt torrfoder och "de goda sakerna" så går de till varandras urätna skålar och ser vad som finns kvar. Ofta plockar de upp något ur den och äter det, trots att de själva lämnat samma sak i sin egen skål. Vi har bara gjort det här några dagar, men jag tycker det är jätteroligt att se hur de väljer och plockar, kommer absolut att fortsätta hitta på saker att blanda ned i deras skålar. Det "gottiga" får ju bara vara små bitar och inte ersätta en del av deras riktiga måltid av hundfoder, i alla fall inte om det är bitar av godis, ost, leverpastej och sånt. Rätt slags grönsaker får hundar däremot äta hur mycket de vill.

Jag känner också att jag verkligen fick vatten på min kvarn när jag låter hundarna få smaka glass, äta en hamburgare eller få en bit tårta. Det handlar inte bara av att njuta av livet, rent vetenskapligt är det också en typ av berikning. Jag visste väl det!


Så här ser matskålen ut idag. Förutom den vanliga maten av torrfoder, en skvätt varmt vatten och en utrörd vombulle, blev det morot, ostbitar, romansallat och en ostbåge. Alla hundarna nosade runt, tog ostbågen först, sen ostbitarna och sen själva maten. Morotsbitarna försvann hos några, Thoka åt allt men de andra lämnade romansalladen. Imorgon blir det något annat i skålen, kanske en klick mjukost, en seg godisbit, en skiva (oaptitlig) zucchini och lite kokt ris?


Efter ett varv med nosen plockades ostbågen, sen rotade hon runt lite innan det blev ostbitarna, sen all hundmat och en morotsbit. Hon lämnade sallaten och några motötter, men gick sen till Majkens nästan tömda skål och åt hennes ratade morotsbitar.


Nu när jag skulle ta en bild på vad som låg kvar i Majkens matskål, ja, då kom Thoka och plockade åt sig av resterna.

Så här ser zucchini- och champinjonskivan ut efter ett varv i matskålen, precis som man vill. Smakad på, lite biten, funderad på om den är god eller inte. Det var den inte och därför lagd åt sidan. För hunden en ny upplevelse. För mig, tja, varför inte? Mina hundar är ju ändå det käraste jag har, kan jag ge dem lite mer innehållsrikt liv så här enkelt så varför inte?


Thoka äter upp en oliv. Den var tänkt som "något äckligt" och både Ragnar och Majken valde bort sin. Det tyckte Thoka var bra, för då fick hon tre oliver.

Efter att ha rotat runt i kylskåp och skafferi i några dagar har jag hittat massor av olika saker jag kan använda för att berika hundarnas matupplevelse. De är inte tänkta att mosas ned i maten utan ska ligga som lösa bitar hunden kan välja eller välja bort. Lukta på, smaka på, gilla eller inte gilla. De ska ses som en variation i skålen, inte som en del av maten, så det behövs inte stora bitar. Inte heller för många saker i varje mål, jag väljer tre, fyra olika per dag och minst en som jag tror att de säkert ska välja bort. Här följer en lång lista med saker, tänkt att ge inspiration till dig som läser.

Det är saker med olika smak, en del gott, annat inte så gott, olika textur som hårt, segt, knaprigt, mjukt, olika doft och olika temperatur.

Olika slags hundgodis såklart, finns många storlekar och konsistenser som man kanske inte tänkt på innan man specifikt letar saker till matskålen. Olika slags hundmat på konservburk, kattmat som säljs i portionspåsar eller småburkar. Torra hundmatskulor i vatten som läggs i frysen (lite vatten så det bara blir lite is och inte en enda stor kompakt isklump).
Skivad saltgurka, skivad inlagd rödbeta, surkål.
Olika frukter som äpple, apelsin, citron, päron, banan, kiwi, melon.
Olika grönsaker som vitkål, blomkål, motot, gurka, zucchini, kokt potatis, kokt sötpotatis, rotselleri, rödbeta, broccoli (liten bit om den är rå), champinjon, paprika, oliv (utan kärna), tomat, haricots verts (fryst, tinad eller kokt), soltorkad tomat, färsk spenat, ruccola, romansallat, ingefära, färsk basilika, persilja, dillkvist.
Olika lite större bär som blåbär, hallon, jordgubbe, körsbär (utan kärna). Torkad frukt, som katrinplommon, dadlar, mango, aprikos eller äpple (dock inte russin!), inlagd ananas eller päron, valnötshalva.
Resterna av bulle från fredagsfikat, pepparkaka, knäckebröd, finn crisp, mariekex, skorpa, rostad macka, maräng, riskaka, cornflakes, torr brödkant.
Ostbåge, salt pinne, potatischips, salt jordnöt.
Äggula i äggskal, en klick smör, kokt spagetti, kokt ris, kokta eller en bit torra nudlar. Ost, mjukost, leverpastej, blodpudding, korvskiva, kaviar, stekt bacon, räka, rå fisk, strömming, inlagd sill, tonfisk i burk, fiskbulle, gravad lax, köttputs med brosk eller lite ben, rått kycklinghjärta.
En klick keso, grekisk yoghurt, mozzarella, vispad grädde, fetaost, en klick jordnötssmör.

 

tillbaka till Läs mer...