Om hundtvätt

Hur många har inte hört att man inte får tvätta hunden? Att man förstör pälsen då. En envis myt som hålls vid liv av latmaskar, skulle jag säga!

Folk tvättar sina bilar regelbundet, faktiskt mycket oftare än de tvättar sina hundar. När jag frågar varför säger de "smutsen är inte bra för lacken". De är alltså medvetna om att smutsen, som består av sot, olja, gummirester från bildäck, partiklar från vägbanor, salt, avgaser med tungmetaller och andra föroreningar, fräter på bilens lack - men ändå vill de inte tvätta sin hund som ju får samma smuts på sig. Det som fräter på lacken fräter förstås på hunden! I mina öron är det bara en dum bortförklaring, något man säger för att det är bekvämt att tro på och att man inte orkar hålla sin hund ren.


-Hjälp vad bilen är smutsig, det är inte bra för lacken!

Jag ser en smutsig hund som en ovårdad hund - ibland vanvårdad - därför har jag skrivit den här sidan. Om jag berättar att man visst ska tvätta hunden och visar hur man gör - då kanske fler hundar får sig ett bad. Jag kan verkligen inte förstå att man vill ha en lortig hund. De är inte sköna att klappa, de luktar illa, de drar in sand, de smutsar ned möbler och mattor och framför allt: Det är obehagligt för hunden! Det kliar och pälsen vare sig värmer eller kyler hunden som den ska eftersom huden och pälsen inte kan andas ordentligt.

Först myten: Man förstör pälsens skyddande fettlager om hunden tvättas.

Fakta: Använder man bra produkter så tvättar man bort smuts men skadar inte huden och pälsen. Det skyddande fettlager som ska finnas i huden och på håret produceras kontinuerligt och är återställt inom ett dygn eller två - precis som på vår egen hud. En människa producerar ungefär 4 gram sebum (hudfett) per dygn, hur mycket en hund producerar vet jag inte. Allt det andra som fastnar i pälsen på en hund som lever nära människor, det som gör vattnet svart när man tvättar den, det är inget som ska vara där. Det är föroreningar. Huden är både vårt och hundens största organ och huden tar upp ämnen som läggs på den. En intressant studie (Sahlgrenskas hudklinik i Göteborg 2003) på människor visade att hela 9% av solskyddsmedel som strukits på huden utsöndrades med urinen några timmar senare, det betyder att det passerat genom och bearbetats av kroppens organ. Känns inte jättebra. Att gå med tjocka lager av avgaser och andra föroreningar mot huden är definitivt inte hälsosamt.

Påstående: Om man ska tvätta hunden är det onödigt med hundschampo, såpa eller diskmedel fungerar jättebra - och är billigt.

Fakta: Det finns massor av olika rengöringsmedel för olika bruk. Rengöringsmedel är lösningsmedel och med dem löser man "smuts". Vad är smuts? Det beror på vad du ska göra rent. Både såpa och diskmedel är starka rengöringsmedel som löser fett. Såpa är alkaliskt (basiskt) med ett ph-värde på 10, ungefär som ammoniak. Använder man det på hunden, eller på sig själv, blir man av med fett och smuts, det blir jätterent.  Men vad har man gjort med det som man gjorde rent? Har du skurat golvet eller tvättat bilen utan att ha på dig handskar så är du nog ganska torr och fnasig om händerna. Det är för att du tvättat bort en del av huden också. Hud och hår består av keratin och det skyddas av kroppens eget fettlager. Det man vill ta bort från hundens päls är smutsen, inte en del av håret. Schampo löser fett med tensider utan att vara lika alkaliskt som såpa. Såpa är alkaliskt och det är därför det "gör rent". Men det har också skadat det som är kvar om du gjort rent hud eller päls med såpa. Det är därför det är så viktigt att man använder rätt rengöringsmedel anpassat för det som ska rengöras. Såpa skurar man golv med. Diskmedel diskar man stekpannor med. Hundschampo tvättar man päls med.

Jag har gjort ett experiment, jag har använt såpa till både mitt eget hår och till Malvas, så jag vet vad jag pratar om. Mitt hår blev som en häxkvast och det kliade och hettade i hårbotten. Eftersom såpa är så basiskt bildas kalksalter som gör håret torrt och matt och huden i hårbotten var helt avfettad. Jag tvättade håret på morgonen innan jag åkte till jobbet, så jag fick hålla mig ända till kvällen innan jag kunde lindra svedan med kallt vatten och vinägerinpackning.  Malva tvättades på jobbet, min jobbarkompis utbrast "Nej, gör det inte!" när jag stod beredd en såpaflaska och Malva i badkaret. För vetenskapen så tvättade jag hennes ena sida med Grummes gröna såpa, utspätt i vatten, hennes andra sida med det vanliga hundschampot. Såpsidan blev förstås av med smuts, men den kändes sträv och "trög" att arbeta med och var svår att torka i jämförelse med schamposidan. När vi var färdiga släppte jag ut Malva i butiken och Emma fick gissa vilken sida som var tvättad med såpa och vilken sida som var tvättad med schampo. Emma kastade bara en blick på Malva innan hon pekade ut såpsidan, men hon ville känna på pälsen också och strök med handen på var sida och var då helt utan tvekan säker på vilken sida som tvättats med såpa och vilken sida som tvättats med schampo. Inte oväntat kändes såpsidan mycket fortare solkig än schamposidan och jag har lovat mina hundar att aldrig mer utsätta dem för såna här galna experiment.

Påstående: Hundschampo är så dyrt, jag köper inte ens så dyrt schampo till mig själv!

Fakta: OK, du köper inte hundschampo till dig själv, du köper människoschampo. Och om du visste hur dåligt vanligt människoschampo är och hur mycket kemikalier det innehåller - då skulle du inte köpa det till dig själv längre, eller i alla fall köpa schampo som kostar lika mycket som ett bra hundschampo, men det är en annan historia. Nu håller vi oss till hunden. Jag gör av med ca 50-75 gram schampo till en tvätt. En flaska för 170:- räcker alltså för mellan fyra och sju tvättningar och tvättar du hunden var annan månad så räcker flaskan i ett halvt till ett helt år. Är det dyrt? Lite jämförelser: En flaska vin av mellanklass 96:- räcker en lördagkväll. En pizza 72:- räcker som en middag en kväll. Tanka bilen 864:- räcker två veckor. Billigaste biltvätten på Statoil 139:-, hur länge räcker den? Vi gör en jämförelse med människoschampo också, bara för sakens skull: En vanlig flaska av billigt märke kostar 32:- och den räcker kanske till tio schamponeringar, så om du tvättar håret var tredje dag räcker den nästan i en månad. Men eftersom det är vanligt billigt schampo så tvättar du nog inte håret var 3:e dag utan kanske varje eller varannan, så flaskan räcker inte en i en månad. Varför jämför jag vad hundschampo kostar med priset för en flaska vin? Jo, för den jämförelsen är ungefär lika intressant som att jämföra kostnaden för hundens schampo med kostnaden för människoschampo. När man ska tvätta hunden behöver man köpa hundschampo och när man tankar bilen behöver man köpa bensin. Det kostar vad det kostar och kan inte jämföras med varandra.

Påstående: Vargar använder inte schampo!

Fakta: Nä, men vargar åker inte heller tunnelbana, leker i parken, promenerar på trottoarer och sover i möblerna. De lever som vilda djur i skogen. Väldigt få hundar har samma pälstyp som vargar har, eurasier är inte helt olik, men vargpäls har de inte och lever som vargar gör de inte. Och tänk på alla andra rasers pälsar som inte naturen har avlat fram utan människan, som cockerspaniel, pudel, bichon frisé, afghanhund, lagotto, bearded collie, wheaten terrier, gordon setter... Man kan inte jämföra en cockerspaniel med en varg precis.

 

Vad jag vill berätta:
Jag tvättar och klipper hundar dagligen på mitt jobb och träffar många hundar i olika skick. Tidigare lät jag ägarna tvätta hunden själv och lämna den tvättad för att jag skulle klippa den. Men det här med "tvättad" är ett vitt begrepp - så jag gör inte så längre. Allt för många hundar var bara rena, eller ganska rena, på ryggen, men inte på resten av kroppen. De skulle lämnas nybadade, men för en del betydde "nybadad" att det var gjort för två veckor sen. För mig betyder "nybadad" att hunden knappt är torr. Jag brukar fråga: Hur länge anser du att skjortan du har satt på dig är nytvättad? Jag ska börja med att reda ut begreppen lite. Jag har nog tidigare sagt att hunden ska bada när jag menar att den ska tvättas. För en del betyder "bada" att hunden simmar i sjön, att den "går och badar". Att simma i sjön är inte samma sak som att hunden blir ren, nästan tvärt om, faktiskt. I Finland säger man att man badar när man tvättar sig, "badar bastu", och att man simmar när man badar i sjön. Då har man på sig "simbyxor", det som vi kallar badbyxor. Men vi badar ju i sjön i Sverige. Andra tänker att när hunden badar så ligger den nedsänkt under vatten i badkaret, för de säger "Bada? Jag brukar duscha min hund".  Andra tänker att när man badar hunden, då häller man på lite vatten och lite tvättmedel och så blir den ren. Därför säger jag numer TVÄTTA när jag menar att hunden ska få sig en omgång med schampo, balsam och vatten - samt bli ren.

Hur ofta behöver hunden tvättas? Jag brukar svara att om vattnet blev grått när du sköljde ur schampot så behövde den tvättas. Blev det inte grått, ja, då var det kanske inte nödvändigt. Jag tror inte någon tvättar sin hund för ofta, faktiskt. Hur grått vattnet blir - eller hur ofta man behöver tvätta hunden - beror på var man bor, var man går promenader och hur man sköter pälsen i övrigt. Naturligtvis också vad det är för ras på hunden, en bichon frisé inne i Stockholm behöver annan pälsvård än en greyhound i skogen. Bor man långt ute på landet håller sig hunden ren längre än om man bor i stan. Går man mest i skogen håller sig hunden ren längre än om man går på trottoarer och vägar. Om man kammar och borstar pälsen regelbundet så håller den sig renare än om du inte gör det. Man kan också föna hunden istället för att kamma den. Jag föredrar faktiskt fön före kam och borste. Mer om det på annan plats i den här artikeln. Men, tänker du kanske, eurasier var ju en ras som inte behövde så mycket pälsvård. Måste man verkligen bada den flera gånger om året? Jajust det, inte SÅ MYCKET pälsvård, men såklart måste man vårda pälsen på något sätt, annars skulle man haft en korthårig hund. Att pälsen "inte kräver så mycket pälsvård" är förstås i jämförelse med andra långhåriga hundar. För att vara en så hårig hund som eurasier är, krävs inte mycket vård för att hålla pälsen ren och fin. Jag bor utanför stan men jobbar i Stockholm city, så hundarna är i stan varje dag, även om vi mest rör oss utanför stan. Jag är ganska noga med deras pälsar, men vattnet blir ändå grått när jag tvättar dem. Hundarna tvättas ungefär var annan månad, ibland oftare, ibland mer sällan. Vänner till mig som är uppfödare av andra hundraser och som ställer ut sina hundar mer än jag gör bekräftar att de tvättar sina hundar ungefär en gång i veckan för att hålla deras pälsar rena och i god kondition. Då förstår man att eurasier inte kräver så mycket pälsvård - även om det betyder att den ska tvättas var annan månad eller så.

Pälsen är uppbyggd av massor av hårstrån. Ett hårstrå är uppbyggt av en kärna av trådar täckt med fjäll, ungefär som en grankotte. Man vill att fjällen på strået ska ligga så slätt som möjligt för att hålla håret starkt och rent. När man tvättar med schampo reser sig fjällen och man tvättar bort fett och smuts som sätter sig där. Efter tvätten använder man balsam för att sluta hårets fjäll igen så att damm och smuts inte fastnar så lätt. Alla pälsar, även på korthåriga hundar, har hårstrån med fjäll. Därför ska alla pälsar behandlas med balsam efter schamponering för att de inte ska bli smutsiga igen efter tvätt. Det är lite som att vaxa bilen efter rengöring. Använder man fel rengöringsmedel så skadas håret och fjällen kan inte slutas ordentligt. Det är då pälsen blir torr, risig och skör. Använder man ett för starkt rengöringsmedel blir huden torr och den försöker fort att återfetta sig. Det är därför man blir fetare och fetare i sitt eget hår ju mer man tvättar det med ett dåligt (billigt) schampo.

De här grankottarna ska illustrera hårstrån. Den släta kotten ser nästan ut som en närbild på ett fint hårstrå med slutna fjäll. Man förstår att det blir lätt att kamma och att smuts inte fastnar så bra. Den tjocka kotten med öppna fjäll ska föreställa ett hårstrå som tvättats i för varmt vatten med för starka medel, eller som tvättats men inte behandlats med balsam. Klart att det blir svårt att kamma - och vad mycket skräp som kan fastna i fjällen!

-Hmm, lite balsam behövs kanske här va?

De här närbilderna på hårstrån är tagna med svepelektronmikroskop och jag har stulit dem på nätet. Trots att jag letat efter fotograf eller upphovsman har jag inte funnit någon. Men jag vill så gärna visa närbilder på hår så det blir lätt att se och förstå, jag gör ett undantag som jag inte gillar - ajabaja! Mitt försvar är att jag i alla fall inte tjänar några pengar på att använda andras bilder, jag gör det för din skull.  Och visst blir det lite tydligare än en kotte, även om det är väldigt likt?

 

Här är ett strå med resta fjäll och till höger ett med slutna. Kan det bli tydligare? På den högra bilden ser man också tippen på ett hårstrå, så som det vuxit ut utan att skadas i toppen. När en smutsdroppe hamnar på stået så trillar den droppen lätt av. Om toppen är skadad och fransig eller tvärt avklippt så stannar smutsdroppen istället kvar och torkar in, pälsen blir smutsig.
 

På en sån här skadad och fransig hårtopp förstår man ju att smutsen får bra fäste. Men varför ser håret ut så här? Det kan vara gammalt, men har nog också varit med om en del i sitt liv: starka kemikalier, hög värme eller hårda tag.

 

 

 

Här är ett annat strå som är skadat, de trådformade cellerna, corex, som ligger under de yttre fjällen, cuticula, syns tydligt. När man ser det så här fattar man att pälsen är ömtålig och att varje hårstrå måste behandlas varsamt. När man kammar och borstar får man inte slita och dra i håren med våld, det gör förstås ont på hunden, men håret tål inte sånt slitage.
Här är två närbilder på ett hårstrå. Man ser tydligt fjällen på den vänstra bilden, de ligger slätt och fint. De ligger slätt på den högra också, men där är avlagringar som man gärna skulle vilja tvätta bort, eller hur?
 

Ännu ett allvarligt skadat hår med resta fjäll som gör håret skört och trassligt. Man förstår att en hundpäls som ser ut så här blir svår att kamma och svår att hålla ren. För att pälsen inte ska skadas måste man sköta den rätt, men hunden måste också få en bra kost för att kunna växa päls som är av bra kvalité. Är fodret inte bra spelar det ingen roll hur mycket man badar hunden - pälsen kommer ändå aldrig att bli av toppkvalité.

 

 

 

Vad behöver man för utrustning?
Vilket schampo är bra schampo? Vill man göra det enkelt för sig så väljer man bort det billigaste schampot och tar det dyrare av känt märke. Men dyrast är ju inte alltid bäst, så vill man vara mer noga så läser man vad schampot innehåller. Billiga schampon, både för människor och hundar, är baserade på billiga kemiskt framställda tensider. Tensider är de tvättaktiva ämnen som gör att schampot minskar vattnets ytspänning och löser smuts och fett, de har negativt laddade joner, tensiderna i schampo är anjoniska, till skillnad mot balsam som innehåller katjoniska tensider. Olika rengöringsprodukter innehåller olika sort och olika mängd tensider, beroende på vad som ska tvättas. Vissa tensider löser så bra att håret blir skadat och strävt, det är därför man ofta har silikon i balsam för att dölja att håret är strävt. Den vanligaste tensiden är natrium lauryl sulfat eller det engelska namnet sodium lauryl sulfate, det förkortas SLS och finns "överallt", även diskmedel, tandkräm och våtservetter innehåller SLS. En mildare tensid är laurethsulfat och en ännu mildare är cocoamidopropylbetaine. Det finns naturliga tensider som inte är så hårt processade, framställa till exempel ur majs, kokos, palm- eller olivolja men de är dyrare och det är därför de inte finns i billiga schampomärken. Finare schampon av högre kvalité tvättar med naturliga tensider och oljor som är skonsammare mot huden och håret. Som mycket annat av hög kvalité kan man istället använda en mindre mängd, så i långa loppet blir det inte dyrare att använda bra produkter - trots att de tvättar bättre och är skonsammare mot den som blir tvättad. Förutom tensider som är den tvättaktiva ingrediensen är det konserveringsmedel i schampot, ofta parabener, för att det inte ska växa mögel och bakterier i schampot, bakterier gillar tensider. Sen är det ämnen som gör att schampot får en bra konsistens så det är lätt att få ur flaskan och beter sig så som man är van när man ska ha det i håret eller pälsen. Ofta är det salt, eller sodium chloride som det står på flaskan. Man tror att schampo är lite tjockt och segt, men det är egentligen inte schampot som är det utan konsistensgivare, annars skulle det rinna som vatten ur flaskan. Det är också färger, vitt skimmer och parfym i schampon, både schampon för människor och hundar. Och så beroende på hur fint schampot är så innehåller det olika mängder vårdande oljor och extrakt från växter som är välgörande på olika sätt. Det kan till exempel vara aloe vera, havreprotein, tea tree olja, mandelolja eller basaiasmör. Vill du läsa lite mer om otrevliga kemikalier som ofta finns i rengöringsmedel och skönhetsprodukter finns det en lista här. Det kan vara bra att känna till att det är olika regler för hur ingredienserna i såna här produkter till människor och till djur måste specificeras. Inom EU är det bestämt att alla ingredienser på människoprodukter ska anges med samma beteckning, det kallas INCI-systemet. Med dessa namn kan man lättare hitta ämnets egenskaper och ursprung. Är du nyfiken kan du söka på namnet på en ingrediens här och se vad det är gjort av och till för. Det är högre krav på större noggrannhet när det gäller människoprodukter, så innehållet på en djurschampoflaska kan se bra ut - men det visar inte alltid hela sanningen. Mitt råd är därför att skippa det som bara är billigt och köpa schampo och balsam av känt märke avsett för hundar. Helst ska det inte innehålla SLS, det kan man lära sig utantill. Allt det andra som finns i kan man lära sig om man blir extra intresserad. Nu vet du i alla fall lite mer om hur schampo fungerar, det har med tensider och joner att göra, men du behöver inte lära dig mer noga än så. När du vet det här, så förstår man att det är skillnad på olika medel och också hur hunden blir ren.

Likaväl som att man behöver ett bra schampo så behöver man ha balsam för att ta hand om pälsen på bästa sätt. Balsam gör pälsen mer lättkammad - det vet alla. Men varför den gör pälsen mer lättkammad tänker man inte på. Balsam har lägre ph-värde än schampo och innehåller positivt laddade joner. Eftersom schampo innehåller negativa joner och balsam positiva joner fungerar inte "Two-in-one-schampo". Man måste använda schampo först och balsam sen, det går inte att blanda dem om de ska fungera, samma gäller för människoschampo. Balsam innehåller katjonaktiva tensider, till skillnad mot schampo som innehåller anjoniska tensider, och de bidrar till att motverka statisk elektricitet eftersom de lägger sig som en hinna runt hårstrået. Balsamet sluter fjällen på hårstrået och gör det slätt och glatt. Det innebär att håret blir starkare och mer smutsavstötande. Det gör också att lösa hår faller av och smuts och damm inte fastnar i pälsen. Nu förstår du att alla hundar som har schamponerats ska behandlas med balsam, även om du inte har problem med tovor. Eftersom håren blir glatta släpper de taget om varann och buntar inte ihop sig lika hårt efter badet, det går fortare att torka hunden. Välj balsam på samma grunder som du väljer schampo. Balsam innehåller också olika mängd kemikalier samt vårdade oljor och extrakt beroende på märke.

Efter badet torkar jag med en ihopvikt "mirakeltrasa", den känns som ett konstgjort sämskskinn och används fuktig. Man torkar hunden genom att först krama den med trasan och sen vrida vattnet ur trasan, fortsätt tills man inte får med sig mer fukt. Jag håller på tills det känns som att det inte blir nåt när jag vrider ur trasan. Efter det fönar jag alltid hunden. Man kan låta den självtorka, men då ska man välja en bra tvättdag - en dag med sol och vind och borste så hunden torkar inom rimlig tid. Jag kan verkligen rekommendera en rejäl hundfön med slang även om jag förstår att priset avskräcker. En bra fön blåser med stor kraft vattnet ur pälsen och värmer inte särskilt vilket är bra för hud och hår och skönt för hunden. Att föna en eurasier tar en stund, blåser man med hetluft ur en vanlig handhållen hårtork blir hunden väldigt varm, eftersom en sån främst torkar med värme och inte med mängd luft, ofta blåser en vanlig hårtork bara 15-20 liter i sekunden. En riktig hundfön blåser från 55 liter luft i sekunden, ibland upp över 100 liter, en sån här fön kostar från 2000:- men är väl investerade pengar. Vill du läsa mer om fönar, sök efter "hundfön" på Internet, har du tur hittar du kanske en begagnad?


Den här fönen har två motorer och blåser som mest 105 liter luft i sekunden, perfekt för att bli av med vatten efter bad eller lös päls och hudavlagringar för vardagsvård.  

Förutom till att torka hunden efter bad använder jag fönen för vardagsvården, istället för att kamma. Nu när jag är van kan jag inte tänka mig att vara utan, skulle min fön gå sönder skulle jag genast skaffa en ny och nu jag kan inte förstå att jag klarade mig utan en så länge som jag gjorde. Även när hundarna är torra använder jag alltså fönen. Jag blåser igenom pälsen - utomhus - och får bort lösa hår, gräsfrön, damm och hudavlagringar/stöv. Pälsen blir luftig och motverkar att tovor bildas där pälsen annars kan bli platt och ihoptryckt, som i armhålorna, bak i byxorna eller där halsband/sele trycker ihop pälsen. Jag passar på att undersöka huden när jag blåser, det är lätt att se utslag eller sår, förstås också fästingar eller annan ohyra. Finns det någon tova eller filtad päls tar jag hjälp av kam för att få bort tovan. Hundarna blåses igenom på ett par minuter, jag skulle uppskatta att det motsvarar minst en halvtimmes kammande för hand. Luftstrålen blir också som massage på hunden, har de bara vant sig vid luftvirvlet så verkar de inte ha något emot att fönas. Däremot tycker jag inte att fönen funkar bra till att blåsa bort "promenadsmuts" som fastnar på ben och mage när det regnar ute. Då är det bättre att torka hunden med handduk så gott det går och sen föna bort den torkade smutsen när hunden är torr, eller skölja den med vatten och sen blåsa bort vattnet som blir kvar. Är pälsen i god kondition så fastnar inte smutsen på håret på en eurasier och släpper vid föning eller borstning.

Här är en bildserie som visar närbilder på en ovårdad päls. Tittar man på håll så ser hunden OK ut, den kammas regelbundet, men på fel sätt. Den kammas på ytan, så bara ytterhåren ligger luftigt och fint. Klappar man hunden med handflatan känns det kanske inte, men tar man tag med fingrarna i pälsen känner man att det är tjockt och lite knöligt, inte luftigt och fluffigt som det ska vara. När man blåser i pälsen med fönen ser man att hela underullen är filtad och trasslig, det mesta är lösa hår som hänger kvar i de nya. Fönens stråle bildar en "krater", det är vad som syns på bilden. Den lösa ullmattan hindrar luft från att tränga ned till huden och gamla avstötta hudceller, stöv, hålls kvar. När hunden blir fuktig, av regn eller sjöbad, så är det svårt att torka igen. Det är stor risk för utslag och eksem. En blöt hund som luktar är en smutsig hund, på såna blir det lätt fuktande eksem under ullmattan. På bilden till höger har hunden fönats en stund och man ser att den gamla ullen och en del mjäll är på väg ut från huden. På nästa bild börjar ullen att släppa taget och far iväg i tussar. Medan jag blåser med fönen så kammar jag med en gles kam från "kraterns" mitt och ut mot kanterna. Jag rör hela tiden på fönen så "kratern" som bildas av luftstrålen flyttas runt i pälsen medan jag hjälper till med kammen. På sista bilden ser man huden i botten av "kratern" och pälsen som är kvar är luftig och utan filt eller lösa hår.


Trassel i hårbotten, man ser inte huden


Tussar av ull och hudflagor lämnar hårbotten


Gammal ull börjar krypa iväg


Nu börjar det likna nåt, man ser hårbotten

Du behöver också en bra plats att vara på när du tvättar hunden. Ofta har man bara ett vanligt badrum, kanske badkar eller bara en dusch. Det är inte jättepraktiskt, men man kan göra det lite mer funktionellt. Har du ett badkar ställer du hunden däri, använd en gummimatta eller självhäftande antihalk-dekaler. De senare rekommenderas. Har du en dusch eller kanske en duschkabin blir det lite trångt, men det går. Annars får du stå på badrumsgolvet och tvätta, det går ju om du har en golvbrunn i närheten. Var du än står underlättar det om du kan binda fast hunden i väldigt kort koppel. Använd ett nylonkoppel av utställningsmodell och knyt fast det i rören. Finns inga rör att knyta i kan jag tipsa om att sätta upp en rostfri ögla på väggen. Jag har köpt såna på båtavdelningen på byggvaruhus, kostar runt 30 kronor. För att slippa borra och skruva i kaklet har jag limmat fast dem på lämpliga ställen, limmet är "montagelim", finns på byggvaruhus. Ångrar man sig kan man skära bort öglan och ingen åverkan på kaklet syns. Tvättar du hunden i badkaret är det praktiskt med två öglor, en på var ände. Behöver du vända hunden för att komma åt på dess andra sida är det lätt att byta ögla för kopplet när du vänt hunden. Har du ett eget badkar bara för hundtvätt så kan du sätta öglorna i botten, på så vis får hunden mist rörelsefrihet. När hunden känner att den sitter fast brukar den stå snällt under tvätten och det spar både tid och humör! En lös hund försöker ofta ta ett steg iväg, vrida sig runt eller hoppa ur badet, kanske behöver du stäcka dig efter något du inte når eftersom du måste hålla fast hunden. Står den still trivs ni båda bättre. Om du har plats i duschen, ett större badrum eller en uteplats kanske du har utrymme att ställa hunden på en bänk, en vanlig träbänk går bra, så du slipper stå dubbelvikt över den, det spar på rygg, axlar och knän.

Vill du lyxa till det ordentligt så gör du en egen badplats till hunden med eget badkar på ben, det kan stå utomhus, jag har badat utomhus från tidigt på våren till sent på hösten, har man varmt vatten till hands och väljer en dag med OK väder går det fint. Begagnade badkar säljs billigt på Blocket, en benställning kan lätt snickras av reglar, mer avancerat än så behöver det inte bli. Om du står där du normalt inte har varmvatten kan du sätta en snabbkoppling på duschen och knäppa bort duschslangen och istället knäppa på en trädgårdsslang som du tar genom dörren eller fönstret när det är tvättdags. Själv bör du bära regnställ och gummistövlar om det inte är varmt väder när du tvättar utomhus, då håller man sig på bättre humör. Fördelen med att vara ute är att allt hår, skum, vatten och skvätt inte blir jobbigt att ta rätt på efter tvätten. Vissa hundar skakar sig ordentligt medan man håller på, då kan jag tipsa om att den "torraste" platsen är precis framför hunden. När den skakar sig skvätter vattnet långt åt sidorna, men inte framåt. Jag badar hundar varenda dag och mina händer tar stryk av timmarna i vatten, fingrarna blir vita och uppluckrade och allt rafsande i pälsen nöter bort huden på fingertopparna, därför använder jag ofta tunna handskar när jag tvättar hundar. Nackdelen är att man tappar "fingertoppskänslan" när man sköljer pälsen, använder du handskar måste du vara extra noga att skölja eftersom man inte känner när schampo och balsam är ursköljt ordentligt. Jag använder en plastbalja som jag blandar schampo och vatten i, samt en skopa att ösa med. Är du noga så har du en visp för att blanda med, men det går också att använda vattenstrålen om du har rätt teknik, så det inte blir skumbad. Var du än står, se också till att du har bra belysning.


En badrums- eller trädgårdsbänk är praktisk att låta hunden stå på medan du tvättar och torkar den.


En ögla limmad i kaklet eller botten av badkaret underlättar! Här har en gammal koppelhake och ett utställningskoppel blivit ett kort tvättkoppel.

För att på ett enkelt sätt få ut varmvatten i trädgården för hundtvätt (och någon gång ibland biltvätt) har jag satt en snabbkoppling på duschslangen - och en likadan på trädgårdsslangen. När jag behöver ha varmvatten ute kopplar jag bort duschslangen, knäpper på trädgårdsslangen och drar den ut genom fönstret. Såna här kopplingar köps på byggvaruhus.

Själva tvätten:
Hur får man pälsen riktigt ren? Det handlar framför allt om ett par saker: bra produkter, mycket vatten och mycket masserande. Det där med joner och tensider spelar roll, de behöver friktion för att lösa smutsen - det är därför du ska massera pälsen med schampo ordentligt och sen skölja bort det som lösts bort från pälsen innan du schamponerar igen. Jag tvättar så här:

Först sköljer jag hunden en stund, ofta får man bort mer smuts än man tror. Om den är sandig efter promenad så släpper all sand. Pälsen blir blöt av sköljningen, men inte plaskblöt som den ska bli. Under hela tvätten använder jag varmljummet vatten. Är vattnet för varmt torkar man ut huden och fjällen på hårstråna reser sig onödigt mycket. Medan den blötta pälsen "står och drar" blandar jag schampo och vatten i en balja. Jag använder ungefär en handflata schampo till fem liter vatten. Om du häller i schampot när det redan finns lite vatten i baljan så blir det inte bara skum utan det blandar sig ganska bra. Se till att strilen till duschslangen är under vattenytan efter att du haft i schampot för att undvika skum, men se till att schampot verkligen löser sig och inte bara ligger som en klick i botten på baljan. Frestas inte att använda koncentrerat schampo direkt från flaskan - det blir både odrygt och svårt att arbeta med. Och tålamodsprövande att skölja ur.


Nu börjar vi! Klockan är 08:57 och pälsen blöts med rent vatten. Notera öglan på väggen, används för att fästa kort koppel i om hunden inte vill stå still.


Schampo blandas med vatten i en balja för att bli drygt och lätt att arbeta med.


Schampovattnet skopas över hunden och masseras in i pälsen.

Jag börjar massera in schampovatten i hela hundens päls. Med hela menar jag i varenda pälstott, från nos till svans, även ansikte och öron. Det är lite svårt att få pälsen genomblöt, men jobbar man i pälsen med ena handen och skopar schampovatten med andra så brukar pälsen snart vara genomblöt. Massera in ordentligt, även under magen och mellan bakbenen, under svansen, hela svansen, nederdelen av benen och tassarna, i armhålorna och under hakan. Två besvärliga ställen som både brukar vara extra smutsiga och svåra att få rena är i armhålorna och under/nedanför hakan fram på bröstet. Är hunden riktigt smutsig så kan man behöva använda koncentrerat schampo på dessa platser, tänk dock på att det är svårt att skölja rent hundens armhålor som ibland kan kännas som riktigt djupa gömslen. Jag lyfter hundens framben ut åt sidan när jag sköljer i armhålorna för att verkligen få bort allt schampo. När det känns som att jag fått in schampot i hela pälsen och allt är ordentligt masserat så sköljer jag noga bort alla schamporester. Och så börjar jag om igen.

Jag schamponerar alltid minst två gånger, ibland blir det tre, fyra eller fem, det beror på hur smutsig hunden är som tvättas. Man måste hålla på tills sköljvattnet inte blir gråfärgat. Grått sköljvatten är ju borttvättad smuts och är hunden väldigt smutsig så löses inte all smuts på en gång. Det beror på typ av smuts, kvalitén på schampot, mängden päls och hur noga du arbetar hur väl smutsen löses och hur många schamponeringar som behövs. Vid första schamponeringen kan det vara svårt att få pälsen riktigt plaskblöt, men vid följande schamponeringar ska pälsen vara helt genomblöt ända ned till huden. Är hunden riktigt smutsig eller har mycket lös gammal päls kan det ta två schamponeringar bara att få pälsen riktigt genomblöt. Genomblöt blir pälsen bara om man jobbar in schampovattnet ordentligt med hjälp av händer och fingrar. Jag böjer fingrarna som klor och "krafsar" med dem igenom pälsen så all päls och all hud kommer i god kontakt med schampovattnet. Jag försöker undvika att gnugga med handflatorna utan mer massera och "kloa" mig igenom hud och päls för att undvika att tova ihop pälsen. Man ska bli svettig och andfådd och trött i armar och händer, annars har man inte tvättat tillräckligt noga. Tänk på hur kläder snurrar runt i tvättmaskinen i ett par timmar, det är för att verkligen lösa smutsen från tyget så den kan sköljas bort, det räcker inte att bara blöta - ha på schampo - skölja för att få pälsen ren och fri från smuts. När hundens päls börjar bli ren känner man det på att schampot börjar löddra mer och blir mer finbubbligt och fast, nästan som vispgrädde. Titta på bilderna här på Malva, första schamponeringen har inte givit så mycket skum som andra schamponeringen har gjort. När jag sköljer hunden gör jag på samma sätt, massera och "kloa" noga igenom hela pälsen, det döljs mer schampovatten i pälsen än man kan tro. Skulle du ha använt koncentrerat schampo från flaskan får du skölja och skölja, den tid du tror att du sparat på att inte blanda schampot med vatten innan tvätt går förlorad medan du försöker skölja bort schampot efter tvätt. När jag har schamponerat klart och är nöjd så sköljer jag hunden jättenoga med kranen fullt öppen för maximalt vattentryck, håller duschmunstycket nära hunden och lyfter pälsen med andra handen, krafsar och kramar för att säkert få helt rent i varenda pälstott och vara säker på att allt schampo och löst smuts rinner av. Plötsligt känner man att pälsen blir lite hård och sträv och vattnet pärlar sig ovanpå pälsen, då är allt schampo borta. Skölj då lite till, var noga i öron och ansikte, i armhålorna, under svansen och mellan bakbenen. Är det en hane så sköljer jag alltid extra runt pungen så jag säkert vet att inget schampo finns kvar. Lyft på tassarna och spola in mellan trampdynorna och tårna. Titta på silen i badkaret, så länge det finns skum där så finns det schamporester i pälsen. När vattnet på silen är helt utan bubblor är hunden ren. Då gör jag en avsköljning till och tittar på silen - är det fortfarande inga skumbubblor är jag nöjd.


Smutsvatten börjar rinna av, klockan är 09:02


Schampovatten masseras in. Bilden är lite missvisande, eftersom jag måste ha en hand för att hålla kameran. I verkligheten är det kamerahanden som jag använder för att massera med och handen på bilden som håller skopan med schampovatten och portionerar det i pälsen som bearbetas.


Hela Malvas päls är intvålad, men det blir inte så mycket skum eftersom hon inte är så ren. Klockan är 09:06


Så är det dags att skölja bort all löst smuts och använt schampo.


Nu börjar vattnet bli rent, då är det dags att börja om igen.


Inschamponerad gång två, se vilken skillnad i skum. Klockan är 09:14


Dags att skölja ur pälsen, klockan är 09:17


Mycket skum kvar, fortsätt att skölja!


Titta på silen när du sköljer, det är ännu schamporester kvar i pälsen, klockan är 09:20


Nu så! Nu är allt schampo borta och vattnet är rent, Malva är färdigsköljd, klockan är 09:23

Här är infogat några bilder från en annan hund som tvättas, bilder som jag inte kan ta själv eftersom båda händerna måste användas. Emma har hjälpt mig fotografera medan jag tvättar Arvid. Jag vill visa hur jag bearbetar pälsen medan den sköljs.


Allt schampo ska sköljas ur pälsen.


...släpp och ta ny päls, lyft upp och spola ren.


Spola nära med hård stråle, ta tag och lyft...


Massera och spola med stor noggrannhet och mycket vatten.

 


Jag är inte rädd för vatten i öronen, hunden skakar sig ordentligt efter att öronen sköljts rena från schamporester. Eurasier har sällan smutsiga hörselgångar, på andra raser är det vanligare. Om örongången är kladdig tvättas den först med öronrens och sen med schampo - och sköljs noga.

 


Schampot bryter vattnets ytspänning, när allt schampo är ursköljt så bildas droppar i pälsen, ett tecken på att man har sköljt klart.
Hundar brukar inte gilla att spolas i ansiktet, ofta håller de ned huvudet för att undkomma att få vatten i nosen. Håller du handen under hakan och håller upp huvudet är det lättare att styra vattnet och hunden slappnar av när den känner att den kan andas obehindrat.


Lyft tassarna och spola rent ordentligt mellan trampdynorna.

Nu är det dags för balsam. Jag blandar balsam i hinken efter att jag sköljt den ren från schamporester, men jag tar mindre balsam och mindre vatten - det ska bara masseras in i pälsen och få verka en stund, så man gör inte av med så mycket. Balsam löser sig inte lika gärna i vatten som schampo gör, det har med jonerna att göra, närmare bestämt de katjonaktiva tensiderna, så jag brukar börja med balsam i botten på hinken och spola med duschslangen ovanpå för att det ska blanda sig bra, balsam skummar inte som schampot gör. Hela hunden masseras in, men jag är lite försiktigare runt ögonen för jag tror att balsam är lite obehagligt att få i ögonen, schampot verkar däremot inte störa hunden. Titta på klockan, när man väntar på att balsamet ska verka i pälsen i några minuter känns det som att tiden står still. Har man inte klocka orkar man inte vänta tillräckligt länge. Balsamet sköljs sen ur lika noga som schampot, du kan gärna använda lite svalare vatten när du sköljer ur balsam, då sluts hårets fjäll bättre. Jag krafsar, lyfter och "kloar" med fingrarna i genom hela pälsen när jag sköljer noga med vattnet på fullt tryck. Titta på badkarssilen, så länge det kommer bubblor finns balsam kvar i pälsen. När vattnet är helt utan bubblor sköljer jag en omgång till innan jag stänger av vattnet. Lämnas rester av schampo och balsam i pälsen efter badet kan det irritera huden, det gör också pälsen tung och oren, därför är jag alltid noga med sköljandet. Har hunden väldigt sliten päls men tålig hud kan man kanske lämna lite balsam i pälsen, men jag föredrar i så fall att använda spraybalsam som man sätter på utifrån, inte in på huden.


Balsam på plats - kolla klockan, för det känns som evigheter att vänta ett par minuter medan balsamet får verka i pälsen. Klockan är 09:27


Och så sköljer vi igen! Klockan är 09:33


Var noga att skölja rent hela hunden, även på svåråtkomliga ställen som under magen. Klockan är 09:37


All balsam är ursköljd, jämför hur vattnet ser ut på silen på den här bilden och på bilden ovanför. Klockan är 09:39


Klar för att börja torkas med trasa.

Och så kommer jag till torkningen med trasan. Trasan använder jag ihopvikt till en tjock "dyna", masserar och kramar över hela hundens päls och vrider ur den så länge den släpper ifrån sig vatten. När det känns som att det inte lönar sig att trastorka så är det dags för fönen.


Jag kramar med trasan och vrider ur den så länge den släpper vatten. Huvudet och ansiktet torkas så noga som möjligt med trasan, så slipper hunden bli fönad mer än nödvändigt där.


Så här håller jag trasan, hade jag tagit en bild en sekund senare hade handen varit ihopdragen med böjda fingrar, krama mer än att gnugga. Klockan är 09:41


Nu ger jag mig, vi trasar inte mer, klockan är 09:44

Är hunden inte van så börjar jag föna på bakkroppen och under magen, arbetar mig framåt. Många hundar ogillar att man blåser dem på huvudet, det får man acceptera och inte försöka torka den helt torra där med fön. Jag brukar ta ett ordentligt tag om örat och kramar ihop det när jag fönar nära, för att inte riskera att blåsa ned i örat. Prova att blåsa dig själv i ansiktet så förstår du lättare hur det känns. Behöver jag blåsa mer runt öronen så stoppar jag ibland tummen ned i örats hörselgång, särskilt om det är en hund med större öron än eurasier. Man kan prova med bomull i örat, men min erfarenhet är att bomullen flyger iväg av fönen. Har du en riktig hundfön - jag kan inte nog poängtera hur bra det är med en sån - så skvätter vatten och lösa hår iväg från hunden när du fönar. Efter ett tag kommer det inte mer vatten och det kan kännas som att jag fönar och fönar men inget händer. Då sprayar jag med lite spraybalsam över pälsen och låter det verka en stund. Jag passar på att klippa hundens klor under tiden. Efter några minuter fönar jag igen och pälsen brukar genast fluffa till sig och visa att den är på väg att bli torr. Med hjälp av fönen "bläddrar" jag noga igenom hela pälsen och ser då lätt om det finns tovor eller lös päls hängandes i den rena pälsen, kamma bort allt du ser. Ju torrare pälsen är, ju lättare släpper lösa tovor eller pälsduttar som hänger fast i hundens täckhår. Var försiktig när du kammar, hundens hud är mjuk och fuktig efter badet och håren är ömtåliga eftersom de inte är helt torra. Dra inte med våld, pillra och lirka isär tovor istället för att sätta kammen i botten och bara dra. När hela pälsen känns luftig och bläddras igenom utan synliga tussar eller tovor är du klar. Om man är noga nu så fönar man med en handhållen hårtork som ger mer värme, då blir man av med sista fukten. Jag gör det bara om det är vinter och kallt eller om jag ska på utställning, annars får hunden självtorka det sista. Tänk på att fuktig päls lätt blir smutsig igen! Håll hunden på rent utrymme tills den är kruttorr. Pälsen ska bara ha en svag doft av tvättprodukternas parfym, doftar det starkt har du troligen inte sköljt tillräckligt väl.

Hur lång tid tar en tvätt? Det är svårt att säga, för det beror på hur smutsig hunden är och hur mycket lösa hår den har i pälsen. Är hunden noga kammad eller fönad innan badet går det mycket fortare. Tvätten tar så lång tid som det behövs. För Malva tog det en dryg timme från start till att vara hyfsat torr. Men det kan lika gärna ta fyra timmar. Har man en tidigare ovårdad hund tar tvätten mycket längre tid än det kommer göra nästa gång den tvättas, för du kommer inte vänta lika länge till nästa tvätt nu när du fått känna hur härligt det är med en ren hund.


Då står Malva på bordet för att blåsas torr, klockan är 09:48


Hela hunden blåses.


När det inte längre skvätter vatten om pälsen sprayar jag med leave-in-balsam för att få stråna att dela sig från varandra och pälsen att torka fortare. Ska du på utställning är det inte tillåtet att använda något som stannar kvar i pälsen efter badet!


Hårstråna är fortfarande blöta och buntar sig som pinnar, bara att föna vidare, klockan är 09:54


Nu börjar det hända något! Varje hårstrå ligger löst, det finns inte mer fukt mellan stråna som fönen kan blåsa bort. Det finns ännu fukt inne i varje hårstrå, Malva får vila ett par timmar innan jag blåser det sista med en vanlig varm hårtork. Klockan är 10:03

 

Simsalabim, nu har du en ren hund som kommer hålla sig ren ett tag framöver. Klappa, stryk och njut, minns hur en ren päls känns och du kommer snart bli beroende. Ingen vill ha en smutsig hund, man är bara för bekväm och orkar inte tvätta. Ofta har man kanske inte så bra teknik eller vet hur man ska göra. Kanske tvättar man i tre timmar och tänker att "det var jobbigt, nu får det gå ett år igen", men gör man nästa tvätt innan det blir för smutsigt så går det så mycket lättare. Jag hoppas att du kan få hjälp av mina råd här och att du snart har en härligt ren hund vid din sida.


-Yes, jag är ren igen!

 
Malva före och efter badet. Syns det nån skillnad? Njaa, inte jättetydligt, men det känns skillnad när man klappar henne. Även om smutsen inte syns så tydligt finns den där. Hon var inte jättesmutsig, för jag gillar inte att ha lortiga hundar, men vattnet var ju grått när hon sköljdes - badet behövdes.

Tidsangivelserna under Malvas bad är bara för att ge ett hum om hur lång tid de olika stegen tar. Hur lång tid tvätten tar beror på hur smutsig hunden är, vad den har för päls, vad du använder för produkter och vad du har för teknik. Varje hund måste tvättas tills den blir ren, oavsett hur länge man hållit på. Malva var inte jättesmutsig och hade inga lösa hår, så badet gick ganska fort, totalt en timme. Eftersom jag tvättar henne regelbundet så blir det inte så stort jobb. Jag tvättade en annan eurasier, den var både smutsig och hade mycket lösa hår i pälsen så tvätten tog tre timmar. Tiden fördelades så här: För att få bort värsta löspälsen sprayade jag hunden med leave-in-balsam en stund innan jag började kamma med gles kam, kamningen tog 30 minuter och fick bort en hel del lösa hår. Hade jag kammat mer hade jag sparat tid på tvätt och föning. Hundens päls var smutsig och fet så jag försökte inte ens blöta den, utan började schamponera direkt i torr päls. Första schamponeringen tog 7 minuter, andra schamponeringen tog 12 minuter, tredje schamponeringen tog 8 minuter, fjärde schamponeringen tog 18 minuter. Det var först i tredje schamponeringen som pälsen blev riktigt blöt och släppte vatten ända ned till huden. Hunden sköljdes noga i 12 minuter för att få bort alla schamporester innan balsam sattes i pälsen och det tog 9 minuter. Balsamet sköljdes väldigt noga ur pälsen och det tog 13 minuter. Hunden torkades med trasa för att få bort värsta blötan och det tog 7 minuter. Sen påbörjades det stora arbetet med att föna hunden torr, det var mycket lösa hår som skulle blåsas bort så vi höll på i lite drygt en timme innan hunden var ren, torr och utan lösa gamla hår.

När hunden är ren så vill man förstås sätta på den ett rent halsband eller sele också. Sätter du ett smutsigt halsband på en nytvättad och fuktig hund kommer halsbandet att smutsa ned pälsen. Jag tvättar selar och koppel i tvättmaskinen när de känns solkiga, allt tyg och nylon går bra att tvätta så men läder får man tvätta för hand med lädertvål. Har du halskedja räcker hett vatten och diskmedel.

 

Bilder på hundar som tvättas:

 


Så här ser Egil ut först, han ser ut att behöva ett bad.

 


Dags att sätta igång.


Det är praktiskt att hålla till utomhus!

 


Syns det någon skillnad? Det som inte syns är det som känns när man klappar hunden. När jag ser bilderna så kan jag för mitt liv inte förstå varför man vill ha en smutsig hund!


 

Här är det Jalo Gyllenfäll som skakar sig noga efter badet. Synd att det inte går att få med ljudet, det lät som en fontän som sprutade vattendroppar. Man förstår att det inte är någon fara att skölja öronen, vattnet i dem skakas ur ordentligt.

 

Här är det kära Pom-Pom som får sig en omgång. Slangen är kopplad med snabbkoppling på duschslangen i badrummet, så vattnet är varmt. Regnställ och gummistövlar är praktiskt om man själv inte vill bli tvättad. Pom-Pom ser inte allt för nöjd ut, men det är skönt när det är klart!
 

 

Och så lite tvättbilder på hundar som blir rena:


-Det är inte bra att tvätta hundar, för man tvättar bort pälsens skyddande fettlager...

Kan vi avliva myten att det inte är bra att tvätta hunden?

tillbaka till Läs mer